Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Στην κορυφή της ατζέντας του Γιώργου Καρασμάνη η υπόθεση των αποζημειώσεων των καλλιεργιών

Πράσινο σκουλήκι στις Βαμβακοκαλλιέργειες, ΕΛΓΑ, αποζημειώσεις σε δεντροκαλλιέργητές και σπαραγγοκαλλιεργητές, στην κορυφή της ατζέντας του Γιώργου Καρασμάνη
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι βαμβακοκαλλιεργητές από το περιβόητο πράσινο σκουλήκι που καταστρέφει την παραγωγή και το εισόδημά τους, καθώς επίσης και η αναμόρφωση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής μέσω ΕΛΓΑ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της δραστηριότητας του Γιώργου Καρασμάνη το προηγούμενο δεκαπενθήμερο στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι δεν μετείχε στο δεύτερο θερινό τμήμα.
Ένα επίσης μεγάλο ζήτημα που έθεσε  ο Βουλευτής ήταν και η πολυαναμενόμενη απόφαση αποζημίωσης των δεντροκαλλιεργητών και σπαραγγοκαλλιεργητών του Νομού μας για τις μεγάλες ζημίες που υπέστησαν το 2009.
Με συνολικά πέντε παρεμβάσεις ο Βουλευτής:
Ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές από το πράσινο σκουλήκι και ζήτησε την πλήρη αποζημίωσή τους μέσω ΕΛΓΑ και όχι με μεθόδευση μέσω ΠΣΕΑ. Εξειδικεύοντας τη θέση του ο Γιώργος Καρασμάνης είπε ότι πρέπει ν’ αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ και όχι μέσω των ΠΣΕΑ, διότι σ’ αυτή την περίπτωση η αποζημίωση που θα πάρουν  ( σύμφωνα πάντα με τους τεχνοκράτες του ΕΛΓΑ ) θα είναι 8,5 ευρώ το στρέμμα, θα πρόκειται δηλαδή για έναν πρωτοφανή εμπαιγμό.
Στο θέμα της επιχειρούμενης δήθεν αναμόρφωσης του συστήματος ασφάλισης του ΕΛΓΑ ο Γιώργος Καρασμάνης υπογράμμισε κυρίως ότι:
Πρώτον με το Νόμο που ήδη έχει ψηφισθεί δεν θα χορηγούνται πλήρεις αποζημιώσεις. Αντί αυτών  θα δίδεται μία προκαταβολή και το υπόλοιπο θα εξοφλείται στο τέλος του χρόνου και μόνο εάν ο Οργανισμός έχει χρήματα.
Δεύτερον καταργείται η κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς θεσπίζεται ότι οι παραγωγοί που έχουν την ατυχία να υφίστανται τις μεγαλύτερες και συχνότερες ζημίες, όπως δυστυχώς γίνεται στο Νομό μας, αντί ν’ αποζημιώνονται με δίκαιο τρόπο θα τιμωρούνται, δηλαδή θ’ αυξάνονται οι εισφορές και θα μειώνονται οι αποζημιώσεις.
Τρίτον μέχρι τώρα ο αγρότης πλήρωνε εισφορά εφόσον είχε παραγωγή ( γίνονταν παρακράτηση 3% επί του τιμολογίου ). Τώρα υποχρεώνεται να πληρώσει προκαταβολικά ειδική εισφορά 4% ανεξάρτητα αν έχει παραγωγή και μάλιστα η ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής καθορίζεται με βάση τη μέση παραγωγή ανά Νομό και την αξία του προϊόντος, παράγοντες που παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Ενώ παράλληλα πέρα της ειδικής εισφοράς προβλέπονται άλλες τρεις: η πρόσθετη, η προαιρετική και η γενική.
Τέταρτον κατήγγειλε ο Γιώργος Καρασμάνης ως κρούσμα ακραίας αναλγησίας την κατάργηση υποτροφιών σε παιδιά φτωχών αγροτών που περνάνε στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και μάλιστα με αντικείμενο σπουδών  που έχουν να κάνουν με την αγροτική δραστηριότητα και παραγωγή.
Τέλος ο Βουλευτής έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της αποζημίωσης   των δεντροκαλλιεργητών (κερασοπαραγωγοί, μηλοπαραγωγοί κ.λ.π.) και σπαραγγοκαλλιεργητών για τις ζημίες του 2009. Υπενθύμισε ότι αυτό αποτελούσε ειλημμένη απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης της ΝΔ και υπογράμμισε ότι οι αλλαγές Κυβερνήσεων, καθώς  και οι αλλαγές Υπουργών δεν μπορούν ν’ αποτελούν για καμία Κυβέρνηση άλλοθι για να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες και στη συγκεκριμένη περίπτωση στους πληγέντες παραγωγούς.

Με την ευκαιρία ο Γιώργος Καρασμάνης υπενθυμίζει ότι είχε διασφαλίσει τη δέσμευση της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή πριν τον ανασχηματισμό, ότι η απόφαση για την αποζημίωση αυτών των ανθρώπων επρόκειτο να εκδοθεί άμεσα.
logos_link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου